Acasă Info Local Orban vrea să facă echipă cu Petrache

Orban vrea să facă echipă cu Petrache

DISTRIBUIȚI

În PNL, susținătorii lui Ludovic Orban la șefia partidului par atât de siguri de deznodământul congresului din 17 iunie încât își permit să împartă locuri și la adversari în viitoarea conducere de partid. Pe principiul că și cealaltă grupare trebuie să fie reprezentată în structurile centrale de conducere, Orban și ai săi vor să recupereze, după congres, câțiva oameni din tabăra lui Cristian Bușoi, prin susținerea lor pentru un post în viitorul Birou de conducere, susțin surse liberale.

După alegerile  interne  din 17 iunie, PNL va avea patru paliere de conducere: Convenția Națională, redenumită Congres – forul suprem, Consiliul Național – organismul de dezbatere politică și de decizii, care se reunește ori de câte ori este nevoie, Biroul Politic Național – for în care se iau toate deciziile majore și din care fac parte aleșii la congres, liderii județeni, foștii președinți ai PNL, liderii grupurilor parlamentare și ai organizațiilor speciale și Biroul Executiv – pentru problemele curente.

Biroul Executiv va fi format din președinte, un secretar general, patru prim-vicepreședinți pe domenii, aleși uninominal de CNC, opt vicepreședinți pe domenii, care vor coordona comisiile de specialitate, aleși direct în CNC, opt președinți regionali, aleși de delegați doar din regiunea respectivă, plus încă 16 membri aleși de CNC care pot fi președinți de filiale sau alți membri de partid.

Potrivit art.77, din noul statut al partidului carea va fi adoptat la Convenția Națională din 17 iunie, moţiunile de candidatură care nu au obţinut majoritatea voturilor, dar au obţinut cel puţin 10% din voturile valabil exprimate la primul tur de scrutin, permit liderului și un numar proporţional de susţinători dintre membrii grupului de promovare, dar nu mai puţin de 5, desemnaţi de către liderul moţiunii, să devină membri ai Consiliului Național al partidului.

Se pare că Ludovic Orban ar prefera ca vocea adversarilor săi să se facă auzită inclusiv în viitorul Birou Executiv. Conform surselor citate, în cadrul unei întâlniri cu propriul staff de campanie și cu diverși lideri de filiale s-a propus și s-a convenit ca unii dintre partizanii lui Bușoi să fie recuperați după Congres.

”Dan Motreanu și Marian Petrache ar putea fi susținuți de noi la Consiliul Național carea va avea  loc după alegerile de la Congres pentru a deveni membri în  Birou. Dar nu pentru funcțiile pe care acum le vor ei. Considerăm că sunt prea valoroși și că experiența lor este necesară – primul pentru imaginea bună în rândurile partidului și experiența sa politică, al doilea pentru calitatea sa de șef de consiliu județean și fost lider de filială cu influență în partid”, au expicat sursele citate, arătând că cei doi colegi ar putea deveni membri de drept în viitorul Birou Executiv prin votul colegilor din CN.

De altfel, Ludovic Orban nu face decât să urmeze un model folosit în 2010 de fostul lider liberal, Crin Antonescu, după momentul preluării șefiei PNL din mâinile lui Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unor alegeri interne în care chiar Orban i-a fost adversar.

Curtarea în prezent al lui Dan Motreanu, unul dintre susținătorii de bază a candidaturii lui Cristian Bușoi la șefia PNL, nu constituie o surpriză din partea lui Orban. Și în martie 2010, Orban i-a propus acestuia să facă parte din echipa sa, argumentul fiind candidatura împotriva lui Crin Antonescu, însă a fost refuzat.

În schimb, decizia de a-l coopta pe Marian Petrache în viitoarea echipă de conducere, chiar și ca simplu membru în Biroul Executiv, este cel puțin ciudată. La începutul acestui an, atât Petrache, cât și fostul co-președinte PNL, Vasile Blaga, erau acuzați de Orban că sunt ”sforarii care au prăbuşit partidul” și care continuă să organizeze întâlniri secrete diferite ”pentru a  rămâne  tot ei la butoane și a împărţi partidul pe căprării”,  în condițiile în care partidul avea nevoie de analiza rezultatului din 11 decembrie 2016 şi de alegeri interne.

Mai mult, relația dintre Petrache și Orban nu a fost mai niciodată călduroasă. În decembrie 2014, Petrache, la acea vreme secretarul general al PNL, amenința cu demisia din funcție în cazul în care Ludovic Orban ar fi fost ales co-președinte al aprtidului de Biroul Permanent Național. ”Am avut o discutie cu Ludovic Orban acum 10 zile cred si i-am spus clar ca nu am nimic cu el, dar nu pot lucra cu el. Suntem incompatibili si nu avem aceeasi viziune pentru ceea ce trebuie sa se intample”, spunea atunci Petrache. Sursa: Știripesurse.ro. Foto: Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here