Acasă Editorial PAS CU PAS

PAS CU PAS

DISTRIBUIȚI

mana_care_scrieCătălin DRAGOMIR 

Ceea ce a anunțat Klaus Iohannis că va face ca președinte al țării a început, încet, încet, să se întâmple. Sunt lucruri mici, aproape imperceptibile, care se petrec sub ochii noștri. Spre exemplu, se urlă mai puțin la televizor. Și nu din cauza campaniei electorale, ci pentru că acesta a fost tonul care l-a făcut pe Iohannis să câștige. Românii vor și ei să fie câștigători și, fără să-și dea seama, au copiat acest model.

Unul din sloganele agitate tot în perioada campanieie și care a fost preluat de stradă a fost cel privind combaterea corupției. Din păcate, în condițiile în care DNA a devenit cea mai profitabilă investiție a statului, am văzut politicieni care până mai ieri vorbeau despre presiunile puterii asupra procurorilor, astăzi le iau apărarea acestora și aproape că se solidarizează cu Kovesi atunci când cere mai mulți bani. ”Justiția să-și facă datoria”, ”DNA-ul să-și facă treaba”, ”Nu ne pronunțăm, este un caz în anchetă” le aud din ce în ce mai des rostite de politicieni care altădată săreau ca arși dacă venea vorba de vreo suspiciune, darămite de reținere…

Și uite-așa, pe nesimțite, nesimțirea începe să dispară din viața publică. Nu-i vorbă, ceea ce s-a stricat în 25 de ani nu se rezolvă peste noapte ci, nu-i așa, ”pas cu pas”. O Românie a normalității asta este ceea ce așteaptă românii de-acum înainte și la care par dispuși să pună umărul dacă e nevoie.

Nu va fi deloc ușor și e de așteptat ca orice schimbare radicală pe care va dori să o provoace în societatea românească, dacă va fi bruscă, va primi răspunsuri aproape la fel de violene pe care le-a primit uneori Traian Băsescu. L-am ascultat pe Klaus Iohannis vorbind despre lucrarea sa de licență. Am înțeles că este un om al reglajului fin și din acest motiv mă aștept ca proiectul lui de țară să fie cu bătaie lungă și cu un reglaj la fel de fin. Va fi interesant de urmărit cum va rezolva problema găștilor politice și de afaceri, în așa fel încât de câștigat să aibă doar proiectul de țară.

Politica dusă de Traian Băsescu în ceea ce privește justiția trebuie continuată, dar Klaus Iohannis trebuie să aibă înțelepciunea să readucă și echilibrul în viața românilor, tot mai dezamăgiți de disputele sterile din ultimul sfert de veac. Președintele Iohannis trebuie să înțeleagă că românii nu îl (mai) percep ca pe un străin (nici nu este), ci ca pe personaj care le-a promis să schimbe vremurile în favoarea lor. Așa cum s-a întâmplat cu aducerea lui Carol I, în 1866.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here