Acasă Uncategorized PONTA, DOLARII ŞI AMERICANII

PONTA, DOLARII ŞI AMERICANII

DISTRIBUIȚI

 Victor Ponta a bifat la capitolul imagine, în cele trei zile ale vizitei oficiale de la Washington, obţinând un nou împrumut (după spusele sale) atât de necesar pentru ţară şi având întâlniri până la nivelul de vicepreşedinte al celei mai puternice naţiuni de pe planetă.

– C. Dragomir

Victor Ponta a bifat la capitolul imagine, în cele trei zile ale vizitei oficiale de la Washington, obţinând un nou împrumut (după spusele sale) atât de necesar pentru ţară şi având întâlniri până la nivelul de vicepreşedinte al celei mai puternice naţiuni de pe planetă. Mai mult, cel pe care mulţi îl consideră preferat pentru candidatura la Cotroceni în 2014 au fost satisfăcuţi de faptul că a trecut peste capul prezidenţiabilului Crin Antonescu atunci când a aruncat ideea că România va recunoaşte independenţa Kosovo. Şi, vrând-nevrând, la două dintre televiziunile de ştiri, Ponta, zâmbitor, chiar a început să îşi ia în serios rolul de şef de stat, vorbind despre politica externă a ţării, apanaj care îi revine, conform Constituţiei, preşedintelui. Ce nu a realizat Ponta atunci când s-a dus să ia lumină de la Marele Licurici este că americanii vor să ştie ce poate face el pentru ei într-o zonă conflictuală care nu pare să îşi rezolve prea curând problemele majore, dincolo de sărăcia cronică. Americanii au ştiut să îl asculte, să îi transmită, subtil dar profesionist, mesaje, iar în perioada imediat următoare îl vor testa, cu siguranţă, din toate punctele de vedere.

Chiar dacă protocolul Casei Albe prevede primirea miniştrilor şi şefilor de guvern de către vicepreşeintele SUA, există excepţii la care social-democratul român nu a făcut parte din film. De exemplu, premierul bulgar, Bolko Borisov, a fost primit în decembrie trecut de preşedintele Barack Obama. La fel şi Adrian Năsatse, în 2004, când a fost primit de George W. Bush şi apoi a intrat în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Până una-alta, de peste Ocean nu a venit decât un singur semnal clar: prudenţa. Semn că testele pentru Ponta de a deveni candidatul Stângii pentru Preşedinţie de-abia acum încep. Iar Mircea Geoană stă la pândă. Ponta se poate lăuda, deocamdată, cu un succes propriu după această vizită. Atât.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here