Acasă Editorial SE LUCREAZĂ INTENS LA NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

SE LUCREAZĂ INTENS LA NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

DISTRIBUIȚI

Îcloudn martie încep discuțiile privind o nouă majoritate parlamentară

Mulți dintre liberali, mai vechi în special, sunt de acord cu varianta Cătălin Predoiu premier, dar la formarea viitorului Guvern vor avea anumite pretenții. Alți liberali, mai noi, nu vor să audă, sub nicio formă, de oameni care au făcut parte din guvernele Boc, pentru a nu pleca de la început cu un handicap de imagine. De cealaltăparte, nici nou-veniții din PDL nu vor să audă de oameni care au făcut parte din guvernul condus de Tăriceanu.

Deocamdată, există discuții și se fac și se desfac liste pentru a alcătui o echipă competitivă și un program despre care să nu se poată spună chiar de la început că nu e bun.

Conducerea PNL, așadar, trebuie să ia decizii delicate în perioada imediat următoare. Acțiunea de redactare a programului de guvernare, care are ca deadline data de 28 februarie, se desfășoară sub coordonarea lui Cătălin Predoiu. Există multe persoane care au lucrat la programul de țară al lui Klaus Iohannis, care lucrează în grupurile de lucru pe domenii.

De exemplu, pe zona economică, alături de deputatul Andreea Paul, fost consilier al premierului Boc, lucrează Varujan Vosganian, de programul Ministerului Finanțelor se ocupă Gheorghe Ialomițianu, fost titular al portofoliului în Guvernul Boc, și Eugen Nicolăescu, în prezent vicepreședinte al Comisiei de buget din Camera Deputaților. Ministerul Transporturilor a fost repartizat foștilor miniștri Anca Boagiu și Ludovic Orban. Programul Ministerului de Interne este redactat de Marian Petrache, Victor Paul Dobre și Alin Tișe. Marian Petrache, care are mari șanse să preia Internele, se implică și în strategia Ministerului Dezvoltării, alături de Teodor Atanasiu și Eduard Hellvig.  Justiția este în sarcina Alinei Gorghiu, co-președinte PNL, și a lui Daniel Buda, fost șef al Comisiei juridice din Camera Deputaților. Fostul ministru Claudia Boghicevici și deputatul Cristina Pocora supervizează zona Ministerului Muncii. La programul pentru sănătate lucrează europarlamentarul Cristian Bușoi, fost șef al CNAS, și Dragoș Șerban, provenit din sistem și sprijinit de Cătălin Predoiu. Sulfina Barbu și Lucia Varga lucrează la documentul care va stabili activitatea Ministerului Mediului. Educația este coordonată de deputatul Raluca Turcan. Doi foști miniștri – Corneliu Dobrițoiu și Teodor Atanasiu – și senatorul Marinică Dincă au în grijă programul Ministerului Apărării.

Pe zona de politică externă lucrează consilierul prezidențial Mihai Răzvan Ungureanu și Radu Carp, prodecan la Facultatea de Științe Politice. De programul Ministerului Culturii se ocupă senatorul Radu Feldman Alexandru și deputatul Gigel Știrbu, titular al portofoliului în Guvernul Ponta. De zona Agriculturii se ocupă deputatul Dan Motreanu și Gheorghe Ștefa, iar fondurile europene sunt în grija lui Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu.

Un lucru e cert: Un eventual guvern liberal nu poate fi compus doar din oameni noi. Vechea gardă va avea un cuvânt greu de spus, iar varianta cu aducerea unor tehnocrați poate fi doar de ”umplutură”, pentru o perioadă scurtă. Nu în ultimul rând nu trebuie neglijate cererile formațiunilor care vor sprijini guvernul PNL, UNPR, de exemplu, țintind doar ministerele care se ocupă de siguranța națională.

Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, spune că discuțiile privind o nouă majoritate parlamentară vor începe imediat după definitivarea programului de guvernare.

La 1 februarie, PNL va avea un Consiliu Național unde se va discuta ”foarte serios problema preluării guvernării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here