Acasă Info Local Sectorul 1 își mută gunoiul la Vidra/În Ilfov e loc

Sectorul 1 își mută gunoiul la Vidra/În Ilfov e loc

DISTRIBUIȚI

Primăria Sectorului 1 anunță că întrerupe colaborarea cu proprietarul gropii de gunoi Iridex, după mai multe proteste care au acuzat poluarea cu gaze toxice. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, spune că ”Primăria Sectorului 1 intenționează să depoziteze deșeurile din această zonă administrativă la Depozitul Ecologic Vidra”.

De mulți ani există plângeri venite de la locuitori în legătură cu mirosul insuportabil din nordul Capitalei și din localitățile ilfovene din apropiere emanat de actualul loc de depozitare a gunoiului.

Câteva zeci de locuitorii din zona de nord a Capitalei au protestat vineri dimineaţă în fața sediului Primăriei Sectorului 1 şi au cerut ca autoritățile locale să nu prelungească concesionarea serviciului către firma Iridex care administrează groapa de gunoi Chiajna. Pentru depozitarea gunoiului din Sectorul 1, Primăria are contract de 20 de ani cu patronii gropii Iridex, care ar expira pe 11 martie.

Într-un comunicat de presă, edilul sectorului 1 arată că ”Groapa de Gunoi Iridex are capacitatea de stocare a deșeurilor depășită, poluează cu gaze toxice, dintre care cel mai des menționat de cetățeni este hidrogenul sulfurat, aflat în compoziția gazului de depozit provenit din fermentația deșeurilor”. Acestea sunt motivele pentru care ”de săptămâna viitoare, municipalitatea va depozita gunoiul la Vidra şi nu la groapa de la Rudeni ce aparţine Iridex”.

Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea avută cu organizațiile neguvernamentale Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Asociația pentru Natură și Protecția Mediului și Asociația 21% Oxigen -, cu deputați, consilieri generali și consilieri locali din tot spectrul politic sau simpli cetățeni. Aceștia au protestat, în această dimineață, în parcarea din fața Primăriei Sectorului 1, față de poluarea aerului din zona Capitalei și a localităților din jurul Bucureștiului. Sub sloganul „Vrem are curat, mu Hidrogen Sulfurat”, protestatarii au cerut insistent autorităților centrale și locale să nu mai prelungească contractul cu Iridex pentru Groapa de Gunoi de la Rudeni

Mai mult, Primăria Sectorului 1 susţine că Autorizația de Mediu emisă pentru Groapa de Gunoi Iridex ar fi ilegală, pentru că administratorii acesteia nu au prevăzut un Fond pentru închidere și postînchidere, în conformitate cu legislația în vigoare.

Depozitul ecologic de la Vidra, care aparţine S.C.ECO SUD S.A. ar fi cea mai buna variantă de depozitare a gunoiului pentru Sectorul 1. Groapa de aici are capacitate disponibilă de 11.900.000 metri cubi și ar avea capacitatea de a primi deșeurile municipiului București până în 2045. Foto: Facebook Primăria Sectorului 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here