Acasă Economie SISTEM IT PENTRU DEPISTAREA LICITAŢIILOR TRUCATE

SISTEM IT PENTRU DEPISTAREA LICITAŢIILOR TRUCATE

DISTRIBUIȚI

serverAgenţia Naţională de Integritate (ANI) va organiza, la 5 martie, o licitaţie pentru un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în domeniul achiziţiilor publice, valoarea proiectului fiind estimată la 30,4 milioane de lei, TVA inclusă (6,8 milioane de euro). Durata contractului a fost stabilită pentru 12 luni de la data atribuirii, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro. Viitorii ofertanţi vor depune o garanţie de participare de 490.800 de lei. „În măsura în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor respinge contestaţia, ANI va reţine contestatorului din garanţia de participare suma de 10.014,45 lei. În cazul ofertanţilor care se regasesc în categoria IMM, conform Legii 346/2004, garantia de participare este 50% din cuantumul precizat. Cuantumul garanţiei de bună execuţie: 10% din valoarea fără TVA a contractului atribuit”, se arată în anunţul de participare.

Denumit Prevent, proiectul va fi finanţat din fonduri europene nerambursabile. Contractul de finanţare a fost semnat la finele lunii noiembrie a anului trecut. Prevent va funcţiona printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerţului, cât şi la nivelul instituţiilor fiscale, astfel încât să se facă relaţionarea cu persoanele conducătoare de instituţii publice sau implicate în proceduri de achiziţie publică. Sistemul va fi funcţionabil, probabil, în a doua parte a anului.

În urma unui studiu ANI efectuat în 2012, la care au participat peste 80 de entităţi reprezentate de consiliile locale, municipale şi reşedinţe de judeţ, au fost identificate 78 de persoane, aleşi locali, care au încasat bani publici prin procedura achiziţiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here