Acasă Educatie USR susține nominalizarea Mădălinei Turza la Premiul ”Vaclav Havel” 2019

USR susține nominalizarea Mădălinei Turza la Premiul ”Vaclav Havel” 2019

DISTRIBUIȚI

USR a propus Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) nominalizarea Mădălinei Turza, activistă pentru drepturile copiilor cu dizabilități, pentru cel mai important premiu european de recunoaștere a luptelor în favoarea drepturilor omului în Europa și în lume.

Născută în 1978, Mădălina Turza este fondatoarea Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), care oferă asistență (inclusiv juridică) părinților, militează pentru integrarea copiilor cu dizabilități în școli de masă, în locul segregării în școli speciale și în condiții improprii, a dezvoltat o rețea națională a câtorva zeci de părinți și lideri regionali și a depus în Parlamentul României prima propunere de lege privind drepturilor acestor copii. În 2019, Mădălina Turza a făcut parte din grupul cetățenesc european care prezintă Comisiei Europene un proiect legislativ pentru introducerea obligatorie a educației incluzive în toate țările membre UE.

Premiul ”Vaclav Havel” e acordat începând din anul 2013, de APCE, Biblioteca ”Vaclav Havel” și Fundația Carta 77, activiștilor cu rol important în demascarea încălcărilor flagrante ale drepturilor omului sau în mobilizarea opiniei publice ori a comunității internaționale pentru o cauză. Câștigătorul din 2018 a fost Oyub Titiev, conducătorul biroului din Groznâi al Centrului Memorial din Cecenia. Câștigătorul din 2019 va fi anunțat la finalul lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here