Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat luni seara ca viitorul guvern va adopta in primul trimestru din 2017 Legea preventiei, prin care nu se va mai putea impune o masura punitiva unei firme inainte de dispunerea unei ”masuri de preventie”, prin care respectiva firma sa fie avertizata ca procedeaza gresit.
”Relatia dintre stat si oamenii de afaceri trebuie schimbata complet in asa fel incat statul sa nu mai fie agresiv cu firmele. In acest scop, in primul trimestru din acest an se va adopta Legea preventiei, astfel incat „nimeni sa nu mai primeasca o masura punitiva inainte sa aiba o masura de preventie”, a precizat Dragnea. Dragnea s-a intrebat, in conditiile in care ”partea covarsitoare din venituri este facuta de oamenii de afaceri”, daca ”trebuie sa avem un stat care sa-i pedepseasca, sa le inchida firmele, sa-i trimita in puscarie”. Pentru aceasta se va infiinta un ”minister al lor, care sa comunice cu ei si sa fie placa turnanta in relatia dintre mediul de afaceri si ministerele de linie” – Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Antreprenoriat, a spus Liviu Dragnea.
Codul fiscal se modifică
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificarea Codului fiscal. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a precizat că preşedintele Liviu Dragnea a adresat o scrisoare Biroului Permanent privind convocarea sesiunii extraordinare pentru data de 5 ianuarie, pe ordinea de zi fiind modificarea Codului fiscal. .
În data de 4 ianuarie va lucra Comisia de buget, iar pe 5 ianuarie va fi ședință de plen în sesiune extraordinară. Actualul Cod fiscal a intrat în vigoare în 2016.
Programul de guvernare al PSD prevede, printre altele, creşterea salariului minim până la 1.750 de lei în 2020,, majorarea punctului de pensie (măsură care a intrat în vigoare la 1 ianuarie), eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 (lege aflată la promulgare), credite de până la 40.000 de lei pentru tineri, salariu mediu brut de 3.100 lei, în 2017, și 3.950 lei, în 2020, eliminarea impozitului pe venit pentru medici, IT-işti cu studii medii şi angajaţi care au un salariu de 2.000 lei/lună brut, reducerea contribuţiilor pentru salariaţi de la şase la două, respectiv păstrarea doar a CAS şi CASS.
De asemenea, cei care câştigă anual din activităţi independente până la 24.000 de lei vor fi scutiţi de impozit, iar cei ale căror venituri anuale depăşesc 24.000 de lei vor trebui să plătească un impozit de 10%.
Punctul de pensie va ajunge la 1.400 de lei până în 2020, iar pensia minimă garantată va creşte de la 400 la 640 de lei. Pentru pensiile care sunt egale sau mai mici de 2.000 de lei brut pe lună impozitul pe venit ar urma să fie eliminat, iar pentru cele care depăşesc această valoare, impozitul ar urma să scadă de la 16% la 10%. Pensionarii nu vor mai plăti contribuţii pentru sănătate.
PSD mai promite eliminarea impozitului pe terenul agricol, eliminarea impozitului pe autoturisme, motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport, de la 1 ianuarie 2018, TVA 18 la sută de la 1 ianuarie 2018 la 18%, TVA zero pentru vânzarea de locuinţe de la 1 martie 2017, TVA de la 20 la sută la 9 la sută pentru publicitate tot din martie a.c. Pentru familiile cu venituri sub 5.000 de lei/lună, PSD propune deduceri de 1.600 de lei/an pentru fiecare copil.
PSD vrea să asigure totodată 75 la sută din cheltuielile cu chiria şi utilităţile (maximum 900 de lei/lună) pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă la mai mult de 50 de km faţă de domiciliu, în cazul în care veniturile familiei sunt sub 5.000 de lei pe lună, credite de până la 40.000 de lei pentru tineri, cu dobândă subvenționată integral de stat și nu în ultimul rând schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri: 200.000 lei/proiect/antreprenor. 10.000 start-up-uri anual – o zi pentru depunerea și aprobarea proiectelor.