Acasă Info Local 11 și 12 mai, Cornetu/În Ilfov, continuă campania de depistare precoce a...

11 și 12 mai, Cornetu/În Ilfov, continuă campania de depistare precoce a TBC

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), va organiza, în zilele de 11 și 12 mai 2022 activități de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile din județ. Acțiunea se va desfășura în comuna Cornetu la dispensarul situate în strada Alexandria, nr. 93, între orele 9.00 și 14.00.

Aceste activități se derulează în baza protocolului de cooperare semnat în luna august a anului 2021, prin care Consiliul Județean Ilfov, alături de partenerii săi, își propune realizarea unor acțiuni concrete pentru a facilita accesul cetățenilor din Ilfov la servicii de sănătate. Activitățile presupun deplasarea unei caravane, prin care ilfovenii vor beneficia de acces facil, gratuit, aproape de casă, la consultații medicale puse la dispoziție de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Caravana de screening este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și altor 14 patologii pulmonare.

”Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi şi recidive TBC raportate anual. Asta spune Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, care atrage atenția că o persoană cu tuberculoză nediagnosticată va infecta alte persoane sănătoase din preajma sa. În Ilfov incidența cazurilor de TBC este de aproape 33 la suta de mii de locuitori. Mult. Suntem printre județele cu incidență mare”, atenționează Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov. – Cristina ANGHELUȚĂ

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here