Acasă Info Local Cât mai costă să îți faci o casă, în regie proprie, în...

Cât mai costă să îți faci o casă, în regie proprie, în Ilfov

DISTRIBUIȚI

Tot mai mulți români aleg să părăsească aglomerația și apartamentele înghesuite din marile orașe și aleg să se mute într-o casă din suburbii. Iată cum se conturează bugetul pentru construcția unei case de la zero și ce costuri trebuie să aibă în vedere cei care vor să facă această mutare.

”Suprafața terenului ar trebui să fie de cel puțin două ori mai mare decât amprenta la sol a casei și ideal, ar fi bine să vă consultați și cu arhitectul în procesul de selecție a parcelei. Dacă proprietarul terenului nu are, solicitați un certificat de urbanism. Acesta indică valoarea maximă a procentului de ocupare a terenului (POT) și a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum și regimul de înălțime a constucției”, spun experții agenția de project management imobiliar Welcome Home.

Având în vedere că prețurile terenurilor în București sunt prohibitive pentru majoritatea celor care doresc să își construiască o casă, cererea se mută către localitățile din județul Ilfov. Unele dintre cele mai căutate zone sunt Ștefănești, Pantelimon, Berceni, Domnești, Chitila sau Otopeni, prețul pe mp variind în funcție de localizare și proximitatea față de mijloacele de transport în comun și prezența utilităților, de la 10.000 de euro până la 40.000 de euro, pentru un lot de 400 mp.

Stefanesti – NE de Bucuresti € 20,000.00

Pantelimon – E de Bucuresti € 16,000.00

Berceni – S de Bucuresti € 10,000.00

Domnesti – V de Bucuresti € 12,000.00

Chitila – NV de Bucuresti € 22,000.00

Otopeni – N de Bucuresti € 40,000.00

Faza de proiectare este una dintre cele mai importante, deși mulți îi percep doar rolul estetic. Proiectantului îi revine sarcina de a elabora proiectul tehnic complet, detaliile de execuție, proiectele de instalații sanitare, termice și electrice, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construcție și devizul estimativ cu necesarul și cantitățile de materiale prevăzute în proiectul tehnic. Un preț mediu pentru servicii de proiectare se situează între 12 și 20 de euro pentru un metru pătrat construit.

”Clienții pot opta pentru un plan deja pre-stabilit ce poate fi personalizat, sau un plan 100% personalizat în funcție de nevoile de locuire, preferințe stilistice, dimensiunea și orientarea terenului”, mai spun experții.

Avizele & autorizația de construcție

Chiar dacă sunt cel mai puțin costisitoare, avizele și autorizația  de construcție dau cele mai mari bătăi de cap clienților, deoarece presupun multe drumuri și timp pierdut la cozi pe la diverse autorități și instituții. Avizele necesare depunerii documentației pentru autorizația de construcție sunt cele de la mediu, electricitate, gaze, precum și avizul sanitar și costă între 150-250 de lei.

Pentru autorizația de construcție se ia în calcul un procent din valoarea de construcție a casei, așa cum a fost definită de proiectant. Se achită în două tranșe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei.

În funcție de poziționare, mai pot fi necesare avize și de la alte instituții precum Autoritatea Romana de Aviație (dacă terenul se află în proximitatea unui aeroport), MapN ( dacă terenul se află în proximitatea unui obiectiv militar) etc.

Construcția propriu-zisă

Pentru construcția propriu-zisă, colaborarea cu o firmă de construcții este de preferat, pentru controlul calității și obținerea unui certificat de garanție. Sunt și cazuri în care unii clienți preferă să nu lucreze cu firme și angajează echipe de muncitori, pentru a nu mai plăti TVA, însă controlul asupra calității este unul precar.

Prețurile de construcție diferă în funcție de soluția constructivă aleasă (casă pe structură de cărămidă/metalică sau de lemn), firma de construcții aleasă precum și calitatea materialelor de construcție. Pentru o casă pe structură de cărămidă, stadiul la alb, cu finisaje standard prețurile diferă între 300 și 350 de euro metru pătrat construit.

Branșamentele

Racordarea la rețeaua de electricitate se face încă din faza de șantier și presupune o taxă provizorie de aproximativ 1.500 de lei precum și un abonament anual. Racordarea finală costă aproximativ 3.500 – 4.000 de lei.

Prețul pentru racordarea la apă și canalizare este între 2.500-3.000 de euro și poate crește în funcție de distanța până la rețeaua de canalizare.

Racordarea la rețeaua de gaze se poate face după recepția casei și presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei până la poartă. În funcție de distanța până la casă, se mai adaugă un supliment de 30-50%.

Mobilare și utilare

Pentru această etapă unii dintre antreprenori oferă servicii de design interior pentru predarea casei la cheie, sau se poate opta pentru un designer separat. Pentru o casă P+1, cu suprafață desfășurată de 120 mp (suprafață utilă de aproximativ 85 de mp), cu bucătărie, living și dining, toaletă de serviciu, două dormitoare, dressing și baie costul poate varia între 8.000 și 10.000 de euro pentru o mobilă de calitate medie. Acest cost cuprinde mobila pentru toate încăperile, aparatele electro-casnice, covoare, obiecte de iluminat, draperii, perdele și diverse decorațiuni.

Peisagistica

Etapa finală care se realizează concomitent cu partea de mobilare presupune amenajarea gardului și a curții cu gazon și pavele până la proiecte elaborate cu vegetație complexă – flori, arbori sau iaz. Un pachet de bază pentru o curte de 300 de mp ce presupune gard, gazon și pavele se poate situa între 3.000 și 4.000 de euro.

La ce buget final ajungem? Luând în considerare un teren de 400 de mp în Ștefănești, ajungem la un buget total de 85.000 de euro, cu toate taxele incluse, pentru o casă la cheie, pe structură de cărămidă, cu suprafață desfășurată de 120 mp (suprafață utilă de aproximativ 85 de mp).

Există însă și variante mai ieftine, cu soluții constructive diferite – fie case pe structură metalică, fie case pre-fabricate din lemn (costurile încep aici de la 200 de euro/mpc). Sursa: Newmoney.ro, Foto – Regatta Imobiliare

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here