Acasă Uncategorized Percheziții DIICOT într-un dosar de criminalitate informatică

Percheziții DIICOT într-un dosar de criminalitate informatică

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 8 iulie 2020, procurorii DIICOT Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au percheziționat 61 de locuințe din Ilfov, București, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj și Constanța, într-o acțiune de destructurare a unei grupări specializate în obținerea frauduloasă a permiselor de conducere.

Potrivit DIICOT, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în județele Dâmbovița și Ilfov și municipiul București, a acționat un grup infracțional grupul profilat pe săvâşirea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție. Inițial, gruparea era formată din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români.

Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu aveau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

DIICOT arată că cei interesați de obținerea unor permise de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele întocmite fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români le preschimbau cu permise de românești.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.

Până în prezent au fost identificați peste 50 cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.

79 de persoane vor fi audiate la DIICOT – Ploiești.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. București, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanța, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O Teleorman, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Botoșani și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție “Vlad Țepeș” a Jandarmeriei, Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploiești, Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmboviţa, Inspectoratului Județean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratului Județean de Jandarmi Giurgiu şi Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoşani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Ploiești.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five − five =