Acasă Info Local Să păstrăm mințile luminate în Europa

Să păstrăm mințile luminate în Europa

DISTRIBUIȚI

Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, a reprezentat România la Consiliul Competitivitate (Cercetare și Spațiu), care a avut loc la Bruxelles, la data de 8 decembrie 2023.

În cadrul reuniunii Consiliului privind secțiunea cercetare, reprezentanții Statelor Membre au adoptat un set de concluzii referitor la impactul cercetării și inovării în elaborarea politicilor publice în Uniunea Europeană, prin includerea informațiilor și cunoștințelor științifice în procesul de reglementare.

De asemenea, s-a ajuns la un acord politic în ceea ce privește Recomandarea Consiliului privind un cadru european pentru atragerea și păstrarea în Europa a talentelor din domeniul cercetării, inovării și antreprenoriatului. Recomandarea vizează susținerea cercetătorilor și a carierelor acestora în Uniunea Europeană, dar și dezvoltarea unei piețe a muncii mai atractivă, deschisă și durabilă pentru cercetători. Recomandarea include și noua Cartă pentru Cercetători.

Totodată, a fost organizată dezbaterea „Valorificarea cercetării ca instrument de redresare și reziliență economică și industrială”. În intervenția sa, secretarul de stat Tudor Prisecaru a susținut necesitatea unui parteneriat solid între mediul academic si agenții economici, finanțarea organizațiilor de tip start-up și spin-off, precum și dezvoltarea unor mecanisme solide de transfer al cunoașterii către utilizatori, pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

În toată Europa, cercetătorii (mai ales cei la începutul carierei) se găsesc adesea într-o poziție precară în ceea ce privește angajarea și condițiile de muncă. Salariile, protecția socială și condițiile de muncă pot varia semnificativ în funcție de organismul de finanțare care sponsorizează. În plus, a existat o lipsă de progrese semnificative în sprijinirea tranziției cercetătorilor către sectoare mai largi de ocupare a forței de muncă în afara mediului academic sau către crearea de start-up-uri proprii și inovare. Acest lucru este determinat în mare măsură mijloacele de evaluare a cercetătorilor, bazate exclusiv pe publicații evaluate de colegi.

În consecință, cercetătorilor le este greu să se angajeze în activități precum știința deschisă, mobilitatea intersectorială și antreprenoriatul, știința cetățenească și sensibilizarea, care sunt mai puțin relevante pentru o carieră academică. Mai mult, majoritatea candidaților la doctorat sunt pregătiți într-un mediu exclusiv academic, ceea ce îngreunează dezvoltarea unor cariere alternative, în alte sectoare. De asemenea, a fost remarcată mobilitatea asimetrică a cercetătorilor de la est la vest și de la sud la nord, precum și inegalitățile persistente de gen.

În ceea ce privește componenta spațiu, a fost supus aprobării proiectul de concluzii ale Consiliului privind Gestionarea traficului spațial (STM), care evidențiază importanța propunerii unei legislații europene referitoare la spațiu care să acopere aspecte legate de siguranță, securitate și durabilitate.

De asemenea, a avut loc și un schimb de opinii despre „Viitoarea politică a UE în domeniul spațial într-o lume în schimbare”, subliniindu-se că tehnologiile, datele și serviciile spațiale au devenit indispensabile pentru societățile și economiile europene.

Managementul traficului spațial (STM) se referă la mijloacele și regulile pentru accesarea zonelor orbitale și spațiului cosmic, desfășurarea activităților acolo și întoarcerea într-un mod sigur, durabil și securizat. Odată cu creșterea constantă a numărului de sateliți și a cantității de resturi în spațiu, STM a devenit o problemă prioritară în politica spațială.

Potrivit unor estimări, peste 1 milion de bucăți de resturi mai mari de 1 cm orbitează în prezent Pământul. Este de așteptat ca în următorul deceniu să fie lansați peste 50.000 de sateliți suplimentari. Aglomerarea în spațiu pune în pericol securitatea și reziliența activelor spațiale ale UE și ale statelor membre, iar probabilitatea ca un satelit să fie puternic deteriorat sau distrus într-o coliziune este din ce în ce mai mare în absența unor măduri.

La 15 februarie 2022, Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat „O abordare a UE pentru gestionarea traficului spațial – O contribuție a UE pentru abordarea unei provocări globale”, iar concluzii privind STM ale Consiliului Competitivitate recunosc rolul securității și apărării în spațiu, dat fiind contextul geopolitic.

Secretarul de stat Tudor Prisecaru a susținut că Strategia Spațială pentru Securitate și Apărare este un catalizator pentru viitoarea politică spațială a UE, cu rol central în întărirea securității, apărării și autonomiei UE. De asemenea, demnitarul român a evidențiat că există domenii-cheie unde UE poate juca un rol important, precum dezvoltarea industriei spațiale prin sprijinirea IMM-urilor și start-up-urilor, standardizarea și modularizarea pentru reducerea costurilor etc.

2 COMENTARII

  1. […] Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, a reprezentat România la Consiliul Competitivitate (Cercetare și Spațiu), care a avut loc la Bruxelles, la data de 8 decembrie 2023. În cadrul reuniunii Consiliului privind secțiunea cercetare, reprezentanții Statelor Membre au adoptat un set de concluzii referitor la impactul cercetării și inovării în elaborarea politicilor publice […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here