Acasă Info Local Tribunalul București a decis suspendarea ordinului de revocare a lui Nicolae Zamfir...

Tribunalul București a decis suspendarea ordinului de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al IFIN-HH Măgurele

DISTRIBUIȚI

Tribunalul București a decis, la 10 noiembrie, suspendarea ordinului de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) Măgurele. Acesta a declarat pentru Edupedu.ro că hotărârea instanței este executorie, chiar dacă nu este definitivă.

“Conform juriștilor, ordinul este executoriu imediat și tot ce semnează directorul general interimar este ilegal, însă Ministerul Educației va trebui să regleze această situație și să îi comunice că ordinul de numire ca director interimar este nul, ca urmare a deciziei instanței”, a precizat Zamfir.

Nicolae Mărginean, cercetătorul care l-a înlocuit interimar pe Nicolae Zamfir la conducerea IFIN-HH, a declarat că nu a primit, “deocamdată”, nicio decizie din partea Ministerului Educației, ca urmare a deciziei instanței.

Director din 2004, Nicolae Zamfir a fost demis în august anul acesta, după ce mai mulți cercetători din institut au acuzat că ocupă ilegal funcția.

Conform HG 576 din 2016, privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director
general la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare: (7) În situaţia îndeplinirii de către directorul general în exerciţiu a obligaţiilor asumate prin contractul de management, la expirarea termenului prevăzut, părţile pot conveni prelungirea contractului, o singură dată, pe o perioadă de maximum 4 ani, dar nu mai mult de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare

Nicolae Zamfir are 68 de ani și a depășit cu trei ani vârsta de pensionare. Ultimul mandat (contract de management), conform HG 576, s-a încheiat în februarie anul acesta, când s-au împlinit patru ani.

Fostul director i se mai reproșează o serie de decizii, inclusiv eșecul intrării României (ELI-NP) în consorțiul european ELI-ERIC. În luna mai, Cehia și Ungaria au depus la Comisia Europeană propunerea oficială ca proiectul de cercetare paneuropeană Extreme Light Infrastructure (ELI) să treacă fără România în faza următoare, de constituire a Consorțiului European de Infrastructură de Cercetare (ERIC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here